Goede verlichting is belangrijk om werk goed uit te kunnen voeren. In de industrie is licht daarnaast een belangrijke factor voor de veiligheid op de werkvloer. Voldoende licht zorgt ervoor dat we zien wat we doen en voorkomt ongelukken. Licht zorgt bovendien voor een prettiger gevoel: mensen voelen zich fitter, aangenamer en kunnen zich beter concentreren.

Direct Contact
Thorlux-case-Ahrma-Deventer-12

Goede verlichting is een wettelijke plicht

Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. Dat is vastgelegd in het Arbobesluit. Zo moeten arbeidsplaatsen en verbindingswegen zodanig verlicht zijn dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. In de Arbowet staat daarom dat er op arbeidsplaatsen, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen dient te komen. Ook moeten er voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig zijn. De kleur van verlichting mag volgens de Arbowet vanwege de veiligheid en gezondheid de waarneming van werknemers niet beïnvloeden of wijzigen.

Goede verlichting verhoogt de productiviteit en veiligheid

Thorlux-case-heijs-food-group-2

Mensen zijn visueel ingesteld. Zonder licht hebben we moeite ons te oriënteren in een ruimte. Onvoldoende licht op de werkplek kan daardoor leiden tot fouten, lagere productiviteit of gevaarlijke situaties. Denk aan donkere paden of traptreden of een machine die niet goed zichtbaar is. Adequate verlichting verhoogt dus de productiviteit en veiligheid.

Adequate noodverlichting: een must

Aparte aandacht wordt er in de wet besteed aan noodverlichting. Vluchtwegen en nooduitgangen moeten goed zichtbaar te zijn en zijn voorzien van adequate noodverlichting in het geval een stroomstoring. Indien het uitvallen van licht op de werkplek voor gevaren kan zorgen, moet ook op de werkplek noodverlichting aangebracht worden. Het is daarom van belang dat verlichting ook meegenomen wordt in de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). In het plan van aanpak kunnen mogelijke verbeteringen voor de verlichting van werkplekken worden opgenomen.

Heeft u een vraag over verlichting op de werkvloer?

Wij helpen u graag! Bel, mail of vul ons contactformulier in.
Thorlux
Lichtoplossingen voor Industrie, Utiliteit en Kantoor
Thorlux